Red de wereld, begin bij jezelf!

HIeronder staan 30 tips naar een duurzamer leven. Allemaal simpel en vaak goedkoop. De tips leiden naar een duurzamer leven en veelal een gezonder leven. 

Want zeg nou zelf, het redden van de wereld, begint toch bij jezelf?

Herken je de tip, kijk dan of er nog iets te verbeteren valt. Om het leuker, beter of meer te doen.

Onderstaande tips hielpen mij naar een duurzamer leven. En helpen mij NU naar een meer duurzamer te leven door elke keer weer te kijken wat ik kan verbeteren.

Ik geniet er enorm van deze 30 tips te delen met jouw. Want ik weet dat ze jou zullen helpen naar een duurzamer leven, net zoals het mij hielp en helpt.

i

Ok, daar gaan we!

 1. Afval scheiden. Afval scheiden doen we allemaal. Kijk van tijd tot tijd wat je kunt verbeteren hierin bij jouw thuis.
 2. DIY. Dingen zelf maken. Zoveel te ontdekken, zoveel te leren. Wat koop je nu, maar kan je ook goed zelf maken?
 3. Doe aan onderhoud. Die spullen die je dierbaar zijn. Die duur waren. Onderhoud ze!
 4. Ga wildplukken. Welk onkruid heb jij in je tuin, in de groene strook dicht bij je huis? Google daar maar eens op en ontdek de gezondheidseigenschappen ervan. Zoveel wat wij onkruid noemen, is gewoon hartstikke nuttig. Meer interesse in wildplukken? Kijk hier voor mijn product de Wild-Walk met 30 wilde planten en bomen.
 5. Ga naar de Bib! Ging je vroeger naar de bibliotheek? Waarom nu niet meer? Zoek jouw dichtbijzijnde bibliotheek op om er heerlijk rond te struinen en een paar boeken te lenen.
 6. Ga wandelen! Goedkoop EN hartstikke gezond.
 7. Gebruik opnieuw. Hergebruik, recycle, want immers weggooien bestaat niet, je verplaatst alleen maar. Als je niets niet meer gebruikt, kijk hoe je het weer kan gebruiken of wie het beter kan gebruiken.
 8. Koop 2e hands. Zin in een nieuw shirtje? Bezoek een 2e hands zaak. Nieuwe toaster nodig, kijk op Marktplaats of Marketplace van Facebook.
 9. Koop duurzaam in. Vooral die spullen die je lang gaat gebruiken. Zoals nieuwe wandelschoenen of je nieuwe koelkast. Sta er wat langer bij stil, vergelijk, kijk naar duurzame oplossingen.
 10. Koop met minder verpakkingen. Zoveel keuze op dat gebied. Kijk een beetje bewuster naar wat je inkoopt. Koop met minder verpakkingen.
 11. Koop producten met minder dan 9 ingrediënten. Dan begrijpt het lijf het nog en is het minder lang in de fabriek geweest. Is dit wetenschappelijk aangetoont. Nee, ik geloof het niet. Maar het werkt bij mij. Minder keuze bij inkoop en een bewustere.
 12. Koop van het seizoen. Meer kool in de winter, meer salade in zomer.
 13. Let op doseringen. We houden van het zeker weten en doen daardoor vaak wat meer in dat wasbolletje, in de wasmachine en in de schoonmaakemmer. Kijk maar eens wat er echt nodig is. Vaak is dat minder.
 14. Lokaal inkopen. Koop lokaal in. Hartstikke leuk om te ontdekken. Je steunt de lokale economie en vermindert vervoer.
 15. Maak zelf kadootjes. Mensen vinden het hartstikke leuk om iets te krijgen waar JIJ MOEITE in heb gestopt. Wellicht je dochter niet, maar je moeder en die buurvrouw wel.
 16. Natuurlijke schoonmaakmiddelen. Zo.. er is zoveel mogelijk op dat gebied. Groene zeep, baking soda, schoonmaakazijn. Google er maar eens op.
 17. Reis vaker met de trein. En met de bus en met je fiets. Niet dat je je auto moet verkopen. Kijk wanneer de trein ook best kan.
 18. Repareer! Kost tijd en scheelt geld.
 19. Iedereen aan de moestuin. Klein of groot, alles is goed. Paar kruidenbakken aan je balkon,  een vierkante-meter-moestuin of een stadstuin. Go for it!
 20. Bespaar energie. In deze tijd dat de energiekosten omhoog schieten is dit zooo belangrijk. Loop je huis maar weer langs. Energielampen, lampen uit?, verdeelstekkers uit, dekentjes op de bank. Google wat er tegenwoordig nog meer mogelijk is.
 21. IJsje, frisdrank, frietje kopen? Neem het kleinste formaat. We willen graag groter, maar kleiner is vaak voldoende
 22. Uit eten en je bord niet leeg? Neem het mee naar huis. Nee, het is niet genant. Jij gaat er de volgende dag zo van genieten. En anders wordt het weggegooit. En psssttt… neem een bakje mee van thuis.
 23. Keukenafval? Maak compost. Van kleine compostbakken tot grote hopen in je tuin. Doen!
 24. Maak frisdrank. Koop het niet, maak het. Kefir of kombucha. Simpel te maken.
 25. Neem kippen. Geef ze keukenafval en voer en jij krijgt eieren en vlees
 26. Droog! Koop in de aanbiedingen fruit en droog het voor een tussendoortje later.
 27. Neem de trap! Ja, ook als het 10 verdiepingen zijn. En ja ook met die koffer. Neem de trap.
 28. Wordt slim met restjes. Check de houdbaarheidsdatum.  Kook met dingen die op moeten. Wordt er slim mee. Gevulde tortilla’s, pizza, soep, er kan zoveel.
 29. Schrijf het op. Schrijf op wat je nu al doet en wat je nog meer wilt doen. Wat je dan wilt doen en hoe je je zou voelen als je het doet. Gaat je lukken!
 30. Houd Het Simpel. Jij kunt niet alleen de hele wereld veranderen, dus hou het simpel. Verduurzaam in kleine stapjes.

 

We gaan door!! 

31. Koud afdouchen of een koud bad

32. Ga rennen. 

33. Mag het minder. 

34. Eet minder vlees. Beste tip op dit moment! Eet minder vlees, dat scheelt een hoop. Als we dat allemaal doen, redden we wellicht echt de aarde. 

 

Ik ben benieuwd

Laat het me weten,

 1. welke tip(s) doe jij al?
 2. welke wil je nu echt gaan doen?
 3. welke zie je echt niet zitten?
 4. van welke tip wil je meer weten?

Laat het meten via onderstaand formulier. 

4 + 8 =

Elke TIP in 1 video

Per tip, 1 video op YouTube

Samen met Gwenny de hond, maak ik een korte video van ELKE van deze tips.

Alle videos komen op YouTube. Zie link hieronder.

Over mijn YouTube Kanaal

Elke week zet ik een nieuwe video op mijn YouTube kanaal. Abonneer je en je mist er geen. 

GRATIS Facebook group Go Nature

Meer hierover praten? Met gelijkgestemden.

Dat kan! In mijn Facebook Group Go Nature.

 Hier is de link om je aan te melden.

Tot slot

Ik ben Elma van den Top. Ik ben een doe-het-zelver die houdt van de natuur en jou inspireert naar een leven dichterbij de natuur. Ik ben Nederlands en woon in Tsjechië. Daar wandel en pluk in het wild. werk in en kook uit mijn groentetuin, groet onze kippen en konijnen en maak zalfjes, tincturen en schoonmaakproducten.

Ik leer 35+ vrouwen voldoening te ervaren door ze duurzamer te laten leven, een stukje dichter bij de natuur. Om daarmee een bijdrage te leveren aan het verminderen van de klimaatverandering. Heb jij zin in een leven dichterbij de natuur? Kijk in mijn winkel.

Heb je zin in wat vrolijkheid en inspiratie in je weekend? Start dan jouw zaterdag met mijn wekelijkse email. Inschrijven kan via deze link.