Dichterbij de natuur

Als jong meisje deed ik graag dingen zelf. Ik woonde op een boerderij en hield ook dieren net als mijn vader. Ik naaide kleren voor de pop, leerde breien en maakte leren jassen. Ook hield ik van geld verdienen met de verkoop van konijnen en die zelfgemaakte leren jassen.

Konijnen vervangen door jongens

Het konijnenhok werd vervangen door de disco, de konijnen door jongens en de verkoop door bijbaantjes. Ik ging naar het VWO in het kippendorp Barneveld om daarna Levensmiddelentechnologie te studeren in Wageningen. Kijk, daar leerde ik echt wel wat. Minder over ongezonde e-nummers, des te meer over bierestafettes. Na Wageningen ging ik in Rotterdam wonen en in Den Haag werken. Ietsje minder dichterbij de natuur. De eerste week zagen we hoe er drugs werd gedeald beneden op straat. Och, zei mijn vader die zondagochtend op bezoek kwam. Rustige buurt. Leuk hoor!

Alle narigheid komt in drieën

Rond mijn dertigste gebeurde het. Een vriend die overleed, mijn relatie in duigen en mijn pa een herseninfarct. Alle narigheden komen in drieën, deze heftige drie had ik niet verwacht. Mijn hele leven stond op zijn kop. Ik stond oog in oog met de vergankelijkheid en de rauwheid van het leven.
Later zat ik met mijn zussen en ma bij pa. Hij zou sterven, dit waren zijn laatste dagen. We zagen het, maakten de beste grappen en huilden onze ogen rood. Net ervoor had ik pa verteld dat ik ging reizen met Frans (nu mijn man). Heb je geld, vroeg hij? Ja, zei ik. Doen, zei hij.

Enkeltje Bangkok

We gingen. Met een enkeltje Bangkok gingen Frans en ik in 2003 op reis. We liepen door steden en door natuur. Vanachter een biertje bekeken we de mensen en aten hun eten. Langs de rivier de Mekong zakten we door Laos en Cambodja. In China trainden we vier maanden Taichi Chuan. Ergens tussen Zuid Korea, Mongolië en Rusland op 12 uur vanaf Beijing. Indrukwekkend! Daarna volgden 10 dagen stilte meditaties, rotsklimmen en de overtocht naar Zuid Amerika. Totale andere energie, andere mensen en andere gewoontes. Mooie wandeltochten gemaakt. 2 weken op een verlaten strand. Geweldig! Wat ons inspireerde tot meer lopen. Meer in de natuur zijn. Door de Pyreneeën van oost naar west. Van de middellandse zee naar de oceaan. Fantastisch!

Dichterbij de natuur

Ergens in die 2 jaar kwam bij ons de wens naar boven op een mooie plek te willen wonen. En dat werd Tsjechië. Hier

 in de heuvels vonden we een oude boerderij die we restaureren. Hier ervaren we hoe je dichterbij de natuur kan leven. Hoe je meer met de natuur kan werken. Meer uit de natuur mag halen. Meer eenvoudigheid kunt ervaren.

Besef

De eerste stappen naar een leven dichterbij de natuur zijn ook ontstaan door besef. Besef van klimaatverandering, besef van zoveel plastic in de zee, besef van het bestaan van onze consumptiemaatschappij en besef dat gezond eten best uitdagend is. En dit besef heeft ons naar dit leven dichterbij de natuur gebracht.

Mijn missie

Mijn missie is hoe ik hier leef, te delen. Zodat we met zijn allen dichterbij de natuur gaan leven. Ter vermindering van onze ecologische voetafdruk, ter vermindering van onze impact op de klimaatverandering. Ter vermeerdering van de natuur en het genieten ervan.

Tot slot

Heb jij zin in een leven dichterbij de natuur? Schrijf je NU in voor mijn Leef Natuurlijk Gezond.
Lieve mensen, heb een hele fijne dag. En…. Remember – Go Nature!

Stuur mij een mail met jouw vraag

9 + 15 =