Het leven was simpel. Mijn lief en ik drinken koffie, thee, wijn, bier en water. Jaar in, jaar uit was dit wat wij dronken. 

Alleen toen we op reis waren dronken we ook andere dingen zoals rijstwijn, whiskey, verse kokosnotensap, rum, cola en sinas. Waarom? Bij gebrek aan koffie, thee, bier en goed water. Zoals ik zei, het leven was simpel.

En toen kregen we een dochter. Inderdaad…. die drinkt geen koffie, wijn noch bier. Tenminste toen niet ;-).

En toen….?

Thee had ze kunnen drinken, dat wist ik toen nog niet. Van die 4 opties die wij dronken, vond ik alleen water goed voor haar. Dus na de 6 maanden borstvoeding (trots!), maakte ik kennis met diksap. En daar heb ik menig flesje van leeggemaakt. Dat weet ik want het merendeel van de lege flessen heb ik bewaard. Toen ik genoeg lege flessen had, dacht ik… dit moet anders kunnen, kan ik niet iets zelf maken?  

Herken je dat ook?

Dat je op zoek bent naar een limonade voor je kind, voor je gezin, voor jezelf? Gezond een voorwaarde is of inder geval niet ongezond. Eentje die je zelf kan maken, zodat je niet opgescheept wordt met allerlei plastic en glazen flessen die dan weer terug naar de afval moeten. Om nog maar te zwijgen van de ongevraagde toevoegingen.

Upgrade 1: Limonade met Kefir Korrels

Via een vriendin kwam ik in aanraking met water kefir korrels. Het drankje wat ik daarmee maakte, vond IK lekker. Bijkomend voordeel van het drankje is haar positief effect op de darmen. Men zegt dat je ervan afvalt, misschien wel, maar niet met kilo’s tegelijk (tegenvaller 1!).  Dochter en manlief houden van zoeter. Dus deed ik er in het begin diksap door. Eindresultaat was EN werk aan het kefirdrankje EN nog steeds die diksap (tegenvaller 2).

Upgrade 2, siroop maken

Toen er in Tsjechië geen diksap te vinden was. Veel andere siropen en sappen, maar niet MIJN diksap ging de zoektocht verder. In de restaurants hier wordt veel limonade van het huis verkocht. Siroop, mineraalwater met een bubbeltje, paar blaadjes, besjes, ijsklontjes, rietje klaar.  Hee, dacht ik… siroop, kefir, blaadje. Dat kan ik ook! 

2 siropen springen er wat mijn betreft uit. Die met bramen en met vlierbloesem. Waarbij vlierbloesem het wint! Dit filmpje laat zien hoe ik deze siroop maak.

Wat kan jij doen?

Om te starten met kefir limonade heb je als eerste kefir korrels nodig. Via deze Nederlandse Facebook groep kun je deze vinden https://www.facebook.com/groups/723520171127245.  Ze zijn ook online te kopen.

De start van siroop maken start met een wandeltocht op zoek naar een vlierstruik. Misschien weet je al hoe ze eruit zien. Zo niet, Kijk op het internet voor plaatjes. En dan wachten… wachten op de bloesem in het voorjaar. Have Fun!