Stel je dit voor. Ik stond als student in de winkel, afdeling wasmiddel. Ik keek van links naar rechts naar al die wasmiddelen en ik dacht …. ”Ik heb geen idee… werkelijk waar… geen (niks, nada, nul) idee welke ik moet nemen”.

Ik keek om de hoek, is er meer van dit? Nee, gelukkig niet nog meer. Ik ging terug, keek wederom naar AL DIE soorten. 

 

Ik zag poeders, vloeibare middelen, tabletten voor witte, bonte of fijne was. Ik zocht naar iets wat hielp in de beslissing. Als student maakte het me allemaal niet uit. Wist ik veel. Dus ik nam de goedkoopste…..

Toen ik student af was en ging werken, leerde ik van mijn huisgenote dat er zelfs wasmiddel voor de zwarte was. Van mijn moeder had ik de diverse temperaturen geleerd, van mijn huisgenote over de verschillende wasmiddelen. Nou.. .ik dacht… klaar… ik weet alles wel…

Maar verder op in het leven leerde ik dat die goedkoopste middelen hoogstwaarschijnlijk niet het beste zijn voor je kleren plus niet het allerbeste is voor je huid. En dat ze eigenlijk allemaal niet het allerbest voor het milieu zijn door de microplastics en door de verpakkingen.

Herkenbaar? 

Is dit herkenbaar voor jou? Bovenstaande ook bekend? Of ben je al overgestapt naar een wasmiddel met een eko keurmerk? En misschien klaar voor de volgende stap?

Wat gebeurde er? 

En verder gaat het verhaal. Wij kregen een dochter. En dan gebeurt het! Want voor je kind wil je natuurlijk het allerbeste. En ik schakelde over naar eko wasmiddelen. Eerste jaar in Tsjechie ging het eko spul vanuit Nederland gewoon mee. Nadat ik het ook hier vond en het prijzig begon te vinden, was het tijd voor de volgende verbetering  En zoals met zoveel, mijn zoektocht naar zelf maken, startte.

 Via harmonycenter.nl vond ik 3 alternatieven. 

  • Wasmiddel op basis van zeep
  • Wasmiddel op basis van wilde kastanje
  • Wasmiddel op basis van klimop

Simpel met een stukkie zeep

Verwarm 2 liter water. Los 50 gram geraspte zeep op in dat water. Na afkoeling voeg 10 druppels lekker ruikende etherische olie toe. En hup in flessen. Elke wasbeurt krijgt wasbolletje vol.

OPMERKING: voeg 2 eetlepels zuiveringszout toe om wasmiddel te maken voor de witte was.

Mijn ervaring

Ik ging aan de slag en alle 3 zijn goed. Wasmiddel op basis van zeep is mijn favoriet. Deze komt het dichtste bij wasmiddel uit de supermarkt qua werking. Qua geur voeg ik altijd een paar druppels etherische olie toe. Bij het wasrek hangt een spuitbusje water met daarin een paar druppels etherische olie van rozen die ik gebruik als ik het nog iets lekkerder wil laten ruiken. 

Werking hetzelfde?

Is de werking hetzelfde als de wasmiddel uit de supermarkt? Nee, het is minder sterk. Minder geurend, haalt minder goed de vlekken eruit. Is dat erg? Nee, voor ons niet. De hardnekkige vlekken masseer ik voor met een handzeep. Het feit dat het beter is voor het milieu laat de minder goede punten verdwijnen.  

Nu jij, wat kan jij nu doen?

Nu aan jou? Wat wil je? Wat gebruik je nu? Wat gebruikte je? Wat bevalt, wat niet?  Hoe netjes ben jij met je kleren? Hoe netjes moeten je kleren zijn? In verband met je baan bijvoorbeeld. Wil je overgaan naar een natuurlijk wasmiddel? Of ben je ok met wat je hebt. Misschien extra letten op de dosering is een verbetering die jij nu doet. Wil je overgaan naar een meer ekologish middel?  Bedenk voor je zelf wat je wilt. En expirimenteer! Bekijk de eko afdeling in de supermarkt, ga naar een eko of bio winkel en kijk wat ze daar hebben. Probeer eens te wassen met wasnoten.

Doe es gek. Heb jij of the buurvrouw veel klimop in de tuin? Zoek een recept op ga daarmee wassen! Echt… het werkt! 

Tot slot!

Ik ben Elma van den Top. Ik ben een doe-het-zelver die houdt van de natuur en jou inspireert naar een leven dichterbij de natuur. Ik ben Nederlands en woon in Tsjechië. Daar wandel en pluk in het wild. werk in en kook uit mijn groentetuin, groet onze kippen en konijnen en maak zalfjes, tincturen en schoonmaakproducten.

Ik leer 35+ vrouwen voldoening te ervaren door ze een stukje dichter bij de natuur te laten leven en daarmee een bijdrage te leveren aan het verminderen van de klimaatverandering. Heb jij zin in een leven dichterbij de natuur? Kijk in mijn winkel.

Heb je zin in wat vrolijkheid en inspiratie in je weekend? Start dan jouw zaterdag met mijn wekelijkse email. Inschrijven kan via deze link.