De zuurkoolwedstrijd, het was me wat

Ik kwam zaterdag binnen in de kroeg in ons dorp. Daar zaten aan 2 lange tafels meer dan 50 man. Ik ontving een ahoj hier, een cau daar, een kus op de wang, een stoel onder mijn billen, gezellige mededorpbewoners om me heen, een wijn voor mijn neus en een eerste gesprek.

16 mensen uit ons dorp hadden hun zelfgemaakte zuurkool aangeboden voor de wedstrijd. En ik leverde ook de mijne in. Mijn zuurkool vond ik niet goed genoeg, mijn cortido daarentegen vertrouwde ik deze wedstrijd wel toe👍👍

Daar stonden ze, allemaal mooi uitgestald op een tafel. Klaar voor de wedstrijd.

Instructies werden rond gedeeld en uitgelegd. En daar gingen we, vork in de hand, proeven maar. Ik ben geen fan van komijn in de zuurkool en ik hou wel van een zure zuurkool. De beste heb ik nogmaals aan een ronde proeven onderworpen en daarover de 5 punten verdeeld.

Ik had een kletsje hier en een wijntje daar. Mijn Tsjechisch is zeker niet optimaal, maar zo een avond gaat me tegenwoordig goed af. Als de ander alleen Tsjechisch kan, is het een goede oefening voor me. Want ik moet eruit zien te komen met alleen Tsjechisch. Als iemand wat Engels of Duits kan, dan mixen we wat door elkaar en komen zo tot een gesprek en een grap.
En de winnaars? Die werken rijkelijk beloond met een fantastische diploma, cadeau’s en de eer. En de verliezers? Die zijn er niet.

Volgend jaar is er weer een kans. 😆

Welke plek denk je dat ik gehaald heb met mijn cortido? Raad maar 😉

Wil jij leren hoe je zelf zuurkool kunt maken bekijk hier deze  video die ik hierover gemaakt hebt. Over zuurkool EN over cortido.

Mijn zuurkool is onderdeel van mijn leven dichterbij de natuur, maar is zoveel meer. Thee met wilde kruiden, wassen met wilde kastanjes, kippen, koken met verse kruiden. Wil je meer over weten zodat jij ook eeen leven dichterbij de natuur kunt gaan leven, zodat je ook een gezonder en blijer leven kunt gaan leven? Bekijk deze pagina met informatie over mijn Groene Academie.

Tot slot

Ik ben Elma van den Top. Ik ben een doe-het-zelver die houdt van de natuur en jou inspireert naar een leven dichterbij de natuur. Ik ben Nederlands en woon in Tsjechië. Daar wandel en pluk ik in het wild en maak zalfjes, tincturen en schoonmaakproducten.

Ik inspireer jou naar een leven een stukje dichter bij de natuur en met een keuze tussen een product uit de winkel of uit de natuur.

Kijk voor mijn thee, cadeaupakketten, en gevulde kruidenmanden in mijn winkel. 

Heb je zin in wat vrolijkheid en inspiratie in je weekend? Start dan jouw zaterdag met mijn wekelijkse email. Inschrijven kan via deze link.